ergens tussen dromen en werkelijkheid

Travel Diaries #2: Barcelona (part 2)

¡Hola! Enkele blogposts terug nam ik jullie al mee naar het mooie Barcelona. In de zomervakantie gingen mijn mama en ik er voor 5 dagen op citytrip. Wat ik er allemaal deed, deel ik maar al te graag met jullie. Dag 1 en 2 kwamen in die vorige post al aan bod, maar ook de overige drie dagen hadden we nog een druk programma. Benieuwd? Klik dan maar snel op ‘read more’ 😉

Dag 3

Zoals je in mijn vorige post kon lezen, sloten we onze tweede dag in Barcelona af met een knaller. Letterlijk. De hele nacht lang werd er in de stad vuurwerk afgeschoten, helaas ten koste van onze nachtrust. We begonnen de dag dus met heel wat gesnooze en kleine oogjes, maar na een stevig ontbijt waren we weer helemaal klaar om de stad in te trekken!

Op het programma vandaag: de Tibidabo! ‘Uh, de Tibida-wadde?’ De Tibidabo is met zijn 512 meter de hoogste berg rond Barcelona. En alsof dat alleen nog niet genoeg is, staat er op de top ook nog eens een prachtige kerk en een pretpark. Jep, je hebt het goed gelezen. Een pretpark op 512 meter hoogte. Daar moesten we toch eens een kijkje gaan nemen! En de Tibidabo bereiken, is al een heel avontuur op zich. Wij namen eerst een gewone metro, om vervolgens over te stappen op de Tramvia Blau, het laatste resterende tramstel in Barcelona. Dit trammetje neemt je mee doorheen een prachtige woonwijk (denk: kasten van villa’s en halve kastelen aka de Beverly Hills van Barcelona) tot aan de voet van de berg. Daar moet je dan nog overstappen op een funicular, die je uiteindelijk naar de top brengt. Of je kan ook gewoon de lijnbus nemen. Niet zo idyllisch, maar waarschijnlijk wel heel wat sneller.

            Processed with VSCO with hb2 preset Processed with VSCO with hb2 preset

Eens boven waan je je on top of the world. Het uitzicht op de berg is werkelijk fe-no-me-naal. Om het aller-allerhoogste punt te bereiken, kan je de kerk binnengaan en de toren opklimmen. De kerk zelf heet trouwens de Cathedral del Sacrat Cor. Met andere woorden, de Sacré Coeur van Barcelona.

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Het pretpark, dat trouwens ook gewoon Tibidabo heet, lekker origineel, lijkt me eveneens een aanrader. Uiteraard zijn vele attracties bedoelt voor wat jongere kinderen, maar met onder andere een rollercoaster en een vrije val-toren is er zeker ook aan de ‘grotere kindjes’ gedacht. Jammer genoeg is mijn mama niet zo’n fan van attractieparken, en al zeker niet van de attracties, en hebben we het pretpark dus niet bezocht.

            Processed with VSCO with hb2 preset Processed with VSCO with hb2 preset

Na onze avonturen op de Tibidabo, keerden we terug richting centrum. Meer bepaald naar Plaça de Catalunya, één van de grootste en drukste pleinen van de stad, omringd door winkelstraten, de Ramblas en restaurantjes. De hoogste tijd voor tapas en rosé. We stapten binnen bij Txapela en kwamen in de tapashemel terecht. Bij Txapela kun je kiezen uit meer dan 50 verschillende soorten warme en koude pintxos (mijn zeer vakkundige opzoekingswerk vertelde me dat dit Baskisch is voor tapas). Je bestelt de nummertjes waar je zin in hebt, en de obers komen deze bezorgen wanneer ze klaar zijn in de keuken. Je krijgt dus niet alles tegelijk, en het is steeds een beetje spannend afwachten naar het volgende bordje. We probeerden met ons tweetjes toch zo’n 10 à 15 verschillende hapjes, en ze waren allemaal stuk voor stuk erg lekker en betaalbaar. Txapela heeft drie verschillende locaties in de stad. Zeker eens langsgaan als je ooit in Barcelona bent!

Processed with VSCO with hb2 presetOndertussen was het toch al zo’n 17h, dus besloten we terug te keren naar het hotel, en nam ik opnieuw een plonsje in het zwembad. Helemaal opgefrist en afgekoeld stapten we rond 20h naar Port Olímpic. Dit deel van de stad werd begin de jaren ’90 speciaal heraangelegd voor de Olympische Spelen. Het oude vissershaventje moest wijken voor een moderne jachthaven, en Barcelona werd twee wolkenkrabbers en een futuristisch casino rijker. Toch is het ook hier erg gezellig. Boten + palmbomen = a match made in heaven. We vonden een plaatsje op het gezellige terras van de Chicken Bar, waar ik verrassend genoeg geen kip, maar wel paëlla at. En ja hoor, ook dit restaurant is opnieuw een aanrader! Paëlla, pizza, burgers of tapas, aan keuze geen gebrek. Heel democratische prijzen en last but not least; de beste sangria die ik ooit dronk. ¡Buen apetito!

Na een avondwandelingetje keerden we terug naar het hotel waar we de avond afsloten met (kan je het al raden?)… een cocktail op het dakterras. We hebben echt geen alcoholverslaving, ik zweer het.

 

Dag 4

Blijkbaar houden we wel van uitzichten en bergen, want ook vandaag stond er weer iets in de hoogte gepland. We vertrokken in de voormiddag naar de berg van Montjuïc. De Montjuïc is met zijn 173 meter heel wat minder spectaculair dan zijn grote broer de Tibidabo, maar toch ook een bezoekje waard. De top van de berg is alleen maar bereikbaar met een kabelbaan, die op verschillende plaatsen halt houdt en een mogelijkheid biedt om uit te stappen. Langsheen het parcours kan je onder andere een museum, een botanische tuin en een kasteel bezoeken. Wij kozen er bewust voor om onmiddellijk naar de top te gaan, en enkel het Castell te bezoeken, dat in de zeventiende eeuw werd gebouwd als verdedigingsfort tegen de Engelsen en Fransen. Van dat oorlogverleden is nog maar bijzonder weinig te bespeuren in het eveneens bijzonder lege kasteel. Voor je het goed en wel beseft ben je het hele kasteel doorgelopen, aangezien er werkelijk niets te zien is. Alle ogen zijn dan ook, geheel terecht, gericht op het mooie uitzicht op de haven.

Processed with VSCO with hb2 preset

            Processed with VSCO with hb2 preset Processed with VSCO with hb2 preset

Na al die bergen en geschiedenis hadden we wel wat ontspanning verdient, de hoogste tijd om te gaan shoppen! Want Barcelona is, ondanks alle bezienswaardigheden, toch ook een echt shoppingparadijs. De grootste en bekendste winkelstraat van de stad is de Passeig de Gràcia. Je vindt er zowel ketens als chique boetieks, en ook de Beurs en Casa Batlló zijn er gevestigd. Casa Batlló is een gebouw ontworpen door Gaudí (ja, die weer), en ligt dus gewoon middenin één van de drukste straten van de stad, omringd door andere gebouwen en winkels. Een beetje jammer, want ik vermoed dat velen zo druk aan het shoppen zijn, dat ze er gewoon aan voorbij lopen 😉

            Processed with VSCO with hb2 preset Processed with VSCO with hb2 preset

Ons motto die dag was denk ik, ‘als het goed is, ga dan vooral terug’, want zowel ’s middags als ’s avonds aten we op dezelfde plekken als de vorige dag. In de namiddag rosé en tapas bij Txapela, en ’s avonds sangria en pizza bij de Chicken Bar in Port Olímpic . Uhm tja. Geen commentaar.

Processed with VSCO with hb2 preset

Toen we terug in het hotel aankwamen, wachtte er ons nog een aangename verrassing. Het hotel had een plaatselijk bandje en zangeres uitgenodigd om te komen spelen. Cocktails, een prachtig uitzicht én livemuziek? Komaaaan. We hadden ons werkelijk geen betere manier kunnen wensen om onze laatste avond in Barcelona af te sluiten.

 

Dag 5

Dit was helaas onze laatste dag in deze prachtige stad! Onze terugvlucht was gelukkig maar in de namiddag, dus we hadden nog relatief veel tijd in de voormiddag om op pad te gaan! We stonden wat vroeger op dan normaal, checkten uit rond 11u en lieten onze koffers achter aan de receptie. Tijd voor de laatste highlight van de trip: Het Parc de la Ciutadella en de Zoo van Barcelona! Ironisch genoeg bevond ons hotel zich eigenlijk heel dichtbij dit park, en was het toch het allerlaatste dat we bezochten. Het citadelpark is een heel groot en prachtig park, gelegen tussen Barri Gòtic en Villa Olímpic. Het park is zo groot, dat de Zoo van Barcelona er zelfs in gevestigd is, en in een uitloper van het park staat de Arc de Triomf van Barcelona. Oh ja, vergeet Parijs, Barcelona has it all.

Processed with VSCO with hb2 preset

De Zoo van Barcelona klinkt je misschien wel bekend in de oren, want tot enkele jaren geleden was deze zoo wereldberoemd omwille van zijn albino gorilla, Snowflake. Een tikkeltje naïef stapte ik dus de toegangspoorten van de zoo binnen, denkende dat ik een albino gorilla te zien zou krijgen. Nu hebben ze daar in de zoo een bijzonder groot apenverblijf, inclusief heel veel schattige baby-aapjes, maar een witte aap zat er niet tussen. Mastermind Google wist me al snel te vertellen waarom. Helaas is Snowflake al enige tijd geleden overleden (traantje). Kleine troostprijs, er zijn wel nog steeds knuffels van hem te koop in de giftshop.

Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Na een kleine wandeling door het park stapten we terug naar het hotel, en was het echt tijd om afscheid te nemen van Barcelona. Ik heb enkele zeer leuke dagen beleefd in deze Spaanse stad, en was aangenaam verrast door de mooie plekjes. Ik kom zeker weten nog eens terug, al was het maar om de Sagrada Família eindelijk eens zonder stellingen te kunnen fotograferen.

Hopelijk hebben jullie genoten van dit reisverslag of wat inspiratie opgedaan voor je eigen bezoek aan deze stad. Voor degenen die twijfelen over een citytripbestemming; Barcelona is zeker en vast een aanrader!

Share:

0 comments so far.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *